Ron Blaauw

Chef-kok en SVH Meesterkok Ron Blaauw (Hoorn, 1967) behoort tot de gastronomische top van Nederland. Hij maakte furore met restaurant Ron Blaauw in Ouderkerk aan de Amstel, dat in 2004 z’n eerste, en in 2006 z’n tweede Michelinster kreeg. In 2011 verhuisde Blaauw zijn keuken naar Amsterdam. In maart  2013 gooide hij het roer om. Blaauw sloot het sterrenrestaurant en opende een paar dagen later op dezelfde locatie Ron Gastrobar, dat een overzichtelijk aantal gerechten à 15 euro serveert en in 2013 toch weer zijn eerste Michelinster kreeg.

Wars van loze pretenties

Meteen na zijn middelbare school ging Ron Blaauw aan de slag in de keuken De Kersentuin. Na het opdoen van de nodige ervaring bij dit befaamde sterrenrestaurant en later bij Aujourd’Hui, begon voor zichzelf in ’t Jagershuis. Onder eigen naam opende hij een restaurant in Ouderkerk aan de Amstel dat in 2004 een Michelin-ster in de wacht sleepte en twee jaar later al mocht prijken met twee sterren. Die nam Blaauw mee toen hij in 2011 naar Amsterdam verhuisde. Vanaf begin 2013 inspireert hij vijf jaar lang de keuken van Bridges in het Amsterdamse hotel The Grand.

Ron Blaauw is wars van loze pretenties. “Uit eten gaan moet een feestje zijn,” zegt hij. Voor hem staat culinair genieten voorop, maar dan wel in een ontspannen ambiance. Geen opgedirkte toestanden dus. Begin april 2013 sloeg hij een radicaal andere koers in. “Met de gerechten uit mijn keuken wil ik terug naar de basis. Eerlijke en herkenbare smaken, ongecompliceerde gerechtjes. Gelijk reageren op het aanbod van de markt en natuur. Vele buitenlandse reizen in de afgelopen jaren hebben mij ervan overtuigd dat ik het anders moet gaan doen.” De ommezwaai betekende dat restaurant Ron Blaauw ophield te bestaan. Op hetzelfde adres ging de SVH Meesterkok verder met het nieuwe concept Ron Gastrobar.

Foto credits: MrPerezident

De artiesten